Hajdesz Busz

Személyszállítás kedvező áron!

akciós ajánlataink

Utazás Erdély legszebb tájaira

Közzétéve: 2021-09-29

AJÁNLATAINK:

Közzétéve: 2016-04-29

cHajdesz  Busz hird. 04.07..jpg

Parajdi sóvidék bejárása 2019.június 23-június 27.

Közzétéve: 2016-04-13

Parajd, a parajdi só-vidék bejárása

Program: 2019. június 23-tól 2019. június 27-ig

Indulás: 2019. június 23-án reggel 5 óra Hajdúnánási Művelődési Ház parkolójából.

1. nap Indulás a Nagyvárad-Torockó-Szováta-Parajd útvonalon.

Torockó, a rómaiak előtt is lakott település, máig megőrizte ezeréves hagyományait. Szováta a Székely só-vidék központja, Európa hírű üdülőváros. Sótavairól és sószikláiról nevezetes. Legnagyobb tava a Medve-tó. Utolsó állomás Parajd. A falu határában emelkedik az 576 m magas Sóhát vagy Sóhegy. Itt található Európa legnagyobb só készlete. A 2,7 km mélységig lenyúló sótömzs vízszintes síkban enyhén ellipszis alakú 1,2 km és 1,4  km. Kb. 100 évre való só készlet van itt. Nevezetessége a falunak az Áprily-ház és a sós vizű strandja.

Elfoglaljuk a szállást és elfogyasztjuk a vacsorát.

2.nap Reggeli után elindulunk a Korond-Farkaslaka-Székelyudvarhely-Szent Anna-tóTusnádfürdő útvonalunkon.Korond nagyközség A Hargita hegyvonulatánál a Korond vize mellett fekszik.

Farkaslaka fölött emelkedik a 953 m magas Gordon-hegy, gerincén Kelet-Európa legmagasabb Jézus szobrával. A falu szülötte Tamási Áron. Szülőháza ma, emlék múzeum.

Székelyudvarhely Székelyföld történelmi, társadalom- és művelődéstörténeti központja, évszázados hagyományokra visszatekintő székhelye.

A Szent Anna-tó a Székelyföld egyik legvonzóbb természeti látványossága. Egy épen maradt vulkáni kráter alján képződött.

Tusnádfürdő ősidők óta lakott. Vaskori erődítményének sáncai ma is látszanak. A XIX. század óta ismert fürdőhely.

A visszaérkezés után következik a háromfogásos vacsora.

3. nap Reggeli után indulás Bucsintető-Gyergyószentmiklós-Békás-szoros.

1287 m magasan emelkedik a Gyergyói-medence nyugati határában Bucsintető. Gyönyörű kilátás tárul elénk innen, belátni innen az egész medencét.

Gyergyószentmiklós a XIII. sz. óta létező település, Románia egyik leghidegebb éghajlatú városa. Az egykori Piactér Erdély egyik legszebb parkosított kisvárosi főtere.

A Békás-szoros egy természeti ritkaság a Csalhó-hegység lábánál, a Békás-patak és az Aranyos-Beszterce folyók találkozásánál. Három fő része a Pokol kapuja, a Pokol tornáca és a Pokol torka. A szoros 200-300 m magas sziklafalaival a hegymászók paradicsoma. Az Oltárkő (1154 m) a legszembetűnőbb sziklatornya.

Este a szokásos bőséges vacsora vár minket a szálláson.

4. nap Reggeli után újabb csodálatos út vár ránk: Zetelaka-Székelyvarság-Madarasi Hargita.

Zetelaka egy 900 éves település melyet a történelmi jelentőséggel bíró természeti és kulturális kincsei tették egyedivé.

Székelyvarság Hargita megye legnagyobb szorványtelepülése. Területének 60 % erdő. Otthonos erre a róka, a farkas, a barnamedve, a hiúz, a fajdkakas  és a császármadár is.

A Madarasi Hargita a leglátogatottabb hegycsúcs a Hargitában. Üdülő és kiránduló központ. A székelyek Szent Hegye. A csúcsról egész Erdély a lábaink előtt hever.

Visszatérünk a szállásunkra a búcsúvacsorára.

5. nap Reggeli után búcsút veszünk szállásadóinktól és megkezdjük utazásunkat hazafelé.

Személyi igazolvány, útlevél, költőpénz szükséges. A biztosítást a bekerülési költség nem tartalmazza.

 

Parajd környéke ismertető   

A vidék az erdélyi sóbányászat központja, mely már ősidők óta lakott hely. Területén bronzkori, római és avar kori leleteket tártak fel.

A római időkban Sóvárad határában már erőd vagy vár állt, valószínüleg a sóbányák védelmére. A XIII. században székelyeket telepítettek ide. Bár egyes források szerint korábban megjelentek. Sófalva első temploma az 1200-as évekből származik, de fellelhetők római kori templomok is.

A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka. A sótömzs 1.2km*1.4km átmérőjű, enyhém elipszis alakú és 2700 méter mélységbe gyökerezik. A sósziklák aljából vékony, sós vizű erek fakadnak.

Nevezetessége a falunak a tömény sóoldattal rendelkező strandja és az Áprily-ház is. Itt található a világ legnagyobb heliotikus tava, az 1875-ben keletkezett Medve-tó. Nevét az egy kiterített medvebőrre hasonlító formájáról kapta.

 

para.jpgc cparajd.jpgcParajd6.jpg

Áprily-ház

aprilylajos.jpg

Parajdi strand

parajdi_strand_n-24.JPG

Medve-tó

medvet1.jpg

Parajd-sóbánya

sobanya.jpg

Szállás a Medveház Panzióban!

Medvehaz1.jpg

Torockó, Gyulafehérvár, Tordai Hasadék, Kolozsvár 2016. június 17.-19.

Közzétéve: 2016-04-12

Torockó

Torockó története sokkal régebbi időre nyúlik vissza, mint amennyit belőle ismerünk. Egyike azon településeknek, melyek megtartották évezredes szokásaikat és kultúrájukat.

Már a rómaik előtt is lakhattak emberek a Székelykő tetején. A római uralom után szláv törzsek lepték el Erdély félreeső helyeit. Szláv eredetű szó a Torockó helységnév is. A vezérek korában Erdélyt két oldalról szállták meg a magyarok a Szamos és a Maros mentén. A vándorló magyarok rajokat hagytak hátra az összeköttetés miatt. Ilyen rajtelep volt a Torockó völgyben is, hogy az örtoronyból figyeljék a környéket. II. Géza bányamunkásokat hívott és a XIV. század kezdetén bányavárossá vált.

szk.jpgtorocko01.jpg

 

Gyulafehérvár

A város egykor az Erdélyi Fejedelemség fővárosa volt. Fejlődésében fontos szerepet játszott Hunyadi János, aki a székesegyház építéséhez is hozzájárult és Bethlen Gábor, aki a kollégiumot alapította. Napjainkban a római katolikus püspökség székhelye. 1918. december 1-jén a román nemzetgyűlés itt mondta ki Erdély egyesülését a Román királysággal, melyet az 1920-as trianoni békeszerződés erősített meg.

Nevét a fehér mészkőből épült római romokról kapta. A vaskorban már földvár állt itt. Erdélyt a magyar államalapítástól kezdve innen kormányozták. a püspökséget 1009-ben alapította Szent István. 1241-ben a tatárok elpusztították, 1277-ben felperzselték. Virágkorát a a Hunyadiak és Bethlen Gábor alatt élte. Számos király és fejedelem élt itt. Az 1600-as években a város lakosságának többsége magyar volt, mára ez csupán 2.76%.

GyulafehervarFotoThalerTamas.JPG

palota.jpg

Látnivalók:

-érseki egyház ami a XIII. században épült

-Erdélyi fejedelmek palotája

-Szent György kapu

 

Tordai hasadék

A Tordai hasadék a vulkáni alkotás egyik legbámulatosabb remeke. Egy hegylánc a tetjétől a talapjáig kettérepedt. A két szemközti meredek fal kiálló szikái mai napig egymásba illenek. A kb. 2 km hosszú szakadékon át az Aranyosba ömlő Hesdát-patak folyik át. A hasadék két oldalán a Peterdi-gerinc és a Kövesbér-Szindi mészkőgerinc húzódik. ezek 250-300 méter magasak. a falakban 32 feltárt barlang van. A legnagyobb a Porlik-barlang, ami 75 m hosszú, 19 m széles és 11 m magas.

tordai_hasadek_2.jpg

th.jpg

 

Kolozsvár

Erdély legrégibb városa. Emberi település nyomai a kőkorszakig vezethetők vissza. A római birodalom része volt. Szent István a kolozsi várispánság székhelyévé tette. A város a XI. század elején alakult. A vár egy tornya máig megmaradt. 1241-ben a tatárok feldúlták, V. István ezért szászokat telepített be. 1405-ben szabad királyi várossá vált. 1557-ben itt született Bocskai István, néhány lépésre Mátyás Király szülőházától. 1575-ben a főtéren végezték ki Báthory Istvánt. Összesen 37 országgyűlést tartottak Kolozsváronn 1790-ben lett ismét Erdély fővárosa. 1848. május 29-én itt mondták ki az uniót Magyarország és Erdély között. A kiegyezést követően elvesztette fővárosi szerepét. 1918-ban elfoglalták a románok, de a második bécsi döntés értelmében Észak-Erdély részeként ismét Magyarországhoz került 1940. augusztus 30-tól. 1944. október tizedikén a II. világháborúban a magyar csapatok feladták Kolozsvárt.

Látnivalók:

-Kolozsmonostori Apátság

-Szent Mihály templom

-Mátyás Király szülőháza és lovasszobra

-Bánffy palota

-Fellegvár

kma.jpgszent m templom.jpgmkh.jpgmkl.jpg

 

Erdély

Közzétéve: 2016-04-08

KIRÁNDULÁS ERDÉLY LEGSZEBB TÁJAIRA

23532389.jpg

2016.JÚNIUS 1.-2016.JÚNIUS 5.(5 nap,4 éj)

HAJDÚNÁNÁS - MAROSFŐ

1.nap

Indulás kora reggeli órákban ( kb. 5 óra ) Hajdúnánásról. Rövidebb pihenők után első megállási pont a Király-hágó, ahonnan gyönyörű panorámában lesz részünk. Kolozsváron keresztül haladva tovább utazunk Tordára, ahol a látványokban gazdag sóbarlangot tekintjük meg. Érkezés Marosfőre az esti órákban. Szállás elfoglalása és vacsora. ( az út kb 500 km )

kh.jpg

2.nap

Kb. 9 órakor reggeli. Délelőtt indulás az ezer éves határhoz ( Gyimesbükk), ahol megtekintjük az eredeti állapotban felújított vasúti őrházat. Itt a gondnok bácsi rövid történelmi tárlatvezetést tart. Megnézzük a Rákóczi várromot. Visszautunkon megállunk Csíksomlyón és megnézzük a Taps teret, valamint a Makovecz Imre által tervezett XX. századi templomot belülről is. Ezután visszatérünk a szállásra és vacsora.

ezer.jpg

3.nap

Kb. 9 órakor reggeli. Délelőtti programunk Parajd, sóvidék. Meglátogatjuk a Parajdi sóbányát, majd jó idő esetén felkeressük a Parajdon nyitott sós vizű strandot. Ha idő engedi, tovább utazunk szovátára és megnézzük a Medve tavat. Vacsora a szálláshelyen.

parajd.jpg

4.nap

Kb. 9 órakor reggeli. Mai úti célunk a Gyilkos tó, Békás szoros. Útközben megállunk Pongrác tetőn, ahonnam nagyon szép kilátás nyílik a hegyek között kanyargó szerpentines útra. Havasi mézet, lekvárt, házi készítésű csokoládét és még sok más bioterméket vásárolhatunk. Kora délutáni órákban indulunk vissza a szállásra, ahol grill partival várnak bennünket a szállásadóink.

gy.jpg

5. nap

Reggeli után elköszönünk a vendéglátóinktól és elkezdjük utazásunkat haza. Rövid pihenők után megérkezünk Kőrösfőre, ahol vásárlási lehetőség van. Utca hosszan lehet válogatni az emléktárgyak között.

kr.jpg

Leszállás az utolsó megállónkon, Hajdúnánáson.

Szállásunk Fészek Panzióban lesz.

Feszek.jpg

Kellemes utazást kívánunk!

Egyéb tudnivalók:

Személyt igazoló okmányra szükség van. ( Érvényes személyigazolvány vagy útlevél. Utasbiztosítás egyénileg köthető, javasolt.

A program bármikor módosítható, változhat.

Az utazás 20 fős kényelmes kisbusszal történik. a csomagok biztonságos elhelyezése és szállítása zárt utánfutóban történik.

A részvételi díj: 55000 Ft/fő. Ez tartalmazza az utazást, a szállást, bőséges reggelit és a három fogásos vacsorát. A belépők egyénileg fizetendők.

További információk : HAJDU ANTAL 06/30/9251098

 

C2016.ll.ne.jpg

 

 

elérhetőségeink:

Cím:
4080 Hajdúnánás Szabadság u. 36.

Tel:
+36-30-925-1098

partnereink:

Hajdesz Busz - 2015

powered by Á.G.I.-CMS 1.17
admin