Hajdesz Busz

Személyszállítás kedvező áron!

akciós ajánlataink

Vissza

Parajdi sóvidék bejárása 2019.június 23-június 27.

Közzétéve: 2016-04-13

Parajd, a parajdi só-vidék bejárása

Program: 2019. június 23-tól 2019. június 27-ig

Indulás: 2019. június 23-án reggel 5 óra Hajdúnánási Művelődési Ház parkolójából.

1. nap Indulás a Nagyvárad-Torockó-Szováta-Parajd útvonalon.

Torockó, a rómaiak előtt is lakott település, máig megőrizte ezeréves hagyományait. Szováta a Székely só-vidék központja, Európa hírű üdülőváros. Sótavairól és sószikláiról nevezetes. Legnagyobb tava a Medve-tó. Utolsó állomás Parajd. A falu határában emelkedik az 576 m magas Sóhát vagy Sóhegy. Itt található Európa legnagyobb só készlete. A 2,7 km mélységig lenyúló sótömzs vízszintes síkban enyhén ellipszis alakú 1,2 km és 1,4  km. Kb. 100 évre való só készlet van itt. Nevezetessége a falunak az Áprily-ház és a sós vizű strandja.

Elfoglaljuk a szállást és elfogyasztjuk a vacsorát.

2.nap Reggeli után elindulunk a Korond-Farkaslaka-Székelyudvarhely-Szent Anna-tóTusnádfürdő útvonalunkon.Korond nagyközség A Hargita hegyvonulatánál a Korond vize mellett fekszik.

Farkaslaka fölött emelkedik a 953 m magas Gordon-hegy, gerincén Kelet-Európa legmagasabb Jézus szobrával. A falu szülötte Tamási Áron. Szülőháza ma, emlék múzeum.

Székelyudvarhely Székelyföld történelmi, társadalom- és művelődéstörténeti központja, évszázados hagyományokra visszatekintő székhelye.

A Szent Anna-tó a Székelyföld egyik legvonzóbb természeti látványossága. Egy épen maradt vulkáni kráter alján képződött.

Tusnádfürdő ősidők óta lakott. Vaskori erődítményének sáncai ma is látszanak. A XIX. század óta ismert fürdőhely.

A visszaérkezés után következik a háromfogásos vacsora.

3. nap Reggeli után indulás Bucsintető-Gyergyószentmiklós-Békás-szoros.

1287 m magasan emelkedik a Gyergyói-medence nyugati határában Bucsintető. Gyönyörű kilátás tárul elénk innen, belátni innen az egész medencét.

Gyergyószentmiklós a XIII. sz. óta létező település, Románia egyik leghidegebb éghajlatú városa. Az egykori Piactér Erdély egyik legszebb parkosított kisvárosi főtere.

A Békás-szoros egy természeti ritkaság a Csalhó-hegység lábánál, a Békás-patak és az Aranyos-Beszterce folyók találkozásánál. Három fő része a Pokol kapuja, a Pokol tornáca és a Pokol torka. A szoros 200-300 m magas sziklafalaival a hegymászók paradicsoma. Az Oltárkő (1154 m) a legszembetűnőbb sziklatornya.

Este a szokásos bőséges vacsora vár minket a szálláson.

4. nap Reggeli után újabb csodálatos út vár ránk: Zetelaka-Székelyvarság-Madarasi Hargita.

Zetelaka egy 900 éves település melyet a történelmi jelentőséggel bíró természeti és kulturális kincsei tették egyedivé.

Székelyvarság Hargita megye legnagyobb szorványtelepülése. Területének 60 % erdő. Otthonos erre a róka, a farkas, a barnamedve, a hiúz, a fajdkakas  és a császármadár is.

A Madarasi Hargita a leglátogatottabb hegycsúcs a Hargitában. Üdülő és kiránduló központ. A székelyek Szent Hegye. A csúcsról egész Erdély a lábaink előtt hever.

Visszatérünk a szállásunkra a búcsúvacsorára.

5. nap Reggeli után búcsút veszünk szállásadóinktól és megkezdjük utazásunkat hazafelé.

Személyi igazolvány, útlevél, költőpénz szükséges. A biztosítást a bekerülési költség nem tartalmazza.

 

Parajd környéke ismertető   

A vidék az erdélyi sóbányászat központja, mely már ősidők óta lakott hely. Területén bronzkori, római és avar kori leleteket tártak fel.

A római időkban Sóvárad határában már erőd vagy vár állt, valószínüleg a sóbányák védelmére. A XIII. században székelyeket telepítettek ide. Bár egyes források szerint korábban megjelentek. Sófalva első temploma az 1200-as évekből származik, de fellelhetők római kori templomok is.

A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka. A sótömzs 1.2km*1.4km átmérőjű, enyhém elipszis alakú és 2700 méter mélységbe gyökerezik. A sósziklák aljából vékony, sós vizű erek fakadnak.

Nevezetessége a falunak a tömény sóoldattal rendelkező strandja és az Áprily-ház is. Itt található a világ legnagyobb heliotikus tava, az 1875-ben keletkezett Medve-tó. Nevét az egy kiterített medvebőrre hasonlító formájáról kapta.

 

para.jpgc cparajd.jpgcParajd6.jpg

Áprily-ház

aprilylajos.jpg

Parajdi strand

parajdi_strand_n-24.JPG

Medve-tó

medvet1.jpg

Parajd-sóbánya

sobanya.jpg

Szállás a Medveház Panzióban!

Medvehaz1.jpg

Vissza

elérhetőségeink:

Cím:
4080 Hajdúnánás Szabadság u. 36.

Tel:
+36-30-925-1098

partnereink:

Hajdesz Busz - 2015

powered by Á.G.I.-CMS 1.17
admin